Burgerbandradio’s, of meer algemeen “cb-radio’s” genoemd, bieden een verscheidenheid van verschillende soorten radio-ervaringen, waaronder een klein aantal legitieme die gebruik maken van gekanaliseerde radiofrequenties. Als voorbeeld, u wilt een cb in uw auto of uw huis. Misschien heeft u zakelijke redenen, misschien bent u geïnteresseerd in het starten van een nieuwe hobby, wat het ook mag zijn.

Dit artikel is bedoeld voor mensen die nieuw zijn met cb-radio’s of erover denken er een aan te schaffen. Er wordt uitgelegd welk type radio het beste is om aan te schaffen als je begint, en waarom, en wat er met de meeste nieuwkomers gebeurt als zij besluiten de hobby te proberen. Maak je geen zorgen, het zal alleen je portemonnee schaden.

Bijna alle CB-radio’s hebben een kanaalkiezer op hun voorkant en een soort verlichte indicator om het nummer aan te geven. Gewoonlijk is het 1-40 of 1-23; 23-kanaals radio’s zijn oud, dus ik zou niet zo’n toestel kopen tenzij je het heel goedkoop of gratis kunt krijgen. Er zijn veel goede oude toestellen, maar om redenen die ik later zal uitleggen, heb je een nieuwe nodig. Als dat niet duidelijk is, lees dan verder en het zal allemaal heel duidelijk worden.

Mobiele versus basistype eenheid

CB’s zijn er bijna altijd in twee smaken: het basistype en het mobiele type. Mobiele eenheden zijn kleiner, maar hebben alle kenmerken van de basisradio, met een vergelijkbaar vermogen, maar de kleinere omvang heeft één nadeel. Dit is de grootte van de bedieningsknoppen aan de voorkant. In het algemeen hebben basisradio’s grotere knoppen, en in de meeste gevallen meer knoppen, in vergelijking met mobiele eenheden. Wat betekent dit? Als je dikke, gedrongen, bierdrinkende vingers hebt, kan het lastig zijn om in druk verkeer aan kleine knopjes te draaien. De keuze is aan jou.

Bijna alle mobiele CB-radio’s hebben een ingebouwde luidspreker, meestal aan de onderkant van de radio. Deze luidsprekers zijn waardeloos. Ze zijn overgewaardeerd, goedkoop en klinken slecht. Overweeg een externe luidspreker als u er een heeft.

Sommige basis cb radio’s hebben ingebouwde luidsprekers en de geluidskwaliteit is beter dan mobiel, maar u moet ook een externe luidspreker van hoge kwaliteit overwegen.

De meeste basis cb radio’s hebben ook een interne stroomvoorziening. Dit is iets om rekening mee te houden bij het kopen van een set-up. Mobiele telefoons zijn ontworpen om op een autobatterij te werken en hebben daarom normaal geen 110 volt stekker. Basisstations daarentegen hebben een ingebouwde stroomvoorziening en kunnen gemakkelijk worden aangesloten. Als u uw mobiele telefoon als basisstation gebruikt, is een 12-volt-voeding of een reserve-autobatterij nuttig.

Door de grootte van de antenne is het bereik van de mobiele telefoon ook veel kleiner dan dat van het basisstation – er is een ¼-golfantenne van 8 voet plus een op glas gemonteerde antenne die lijkt op een cellulaire antenne. De minimumlengte voor een mobiele opstelling om goed te functioneren is 40 inch. Alles wat minder is, is nutteloos, want cellulaire look-alikes zien er cool uit, maar het bereik is niet erg goed, misschien een mijl of zo.

In principe geldt: hoe groter en hoger de antenne, hoe groter het bereik van de radio, ervan uitgaande dat alles naar behoren werkt.

CB radio’s als road trip metgezellen

De cb-radio in uw voertuig kan een instrument van onschatbare waarde zijn. Je kunt zoveel real-time weginformatie van truckers krijgen, dat je niet eens hoeft te praten. Je kunt veel te weten komen over de toestand van de weg door alleen maar te luisteren. Je hoort over ongelukken en verkeersopstoppingen voordat de omroepen de informatie krijgen. Het beste deel is dat je in de meeste gevallen kunt horen waar de snelheidsvallen zijn. Het nadeel van al deze geweldige informatie is dat je moet luisteren tussen de rapporten door. Het is niet iets wat je wilt dat je kinderen horen in het algemeen. Als je het niet erg vindt, het is gewoon jij en je vrouw of vriendin, zet het dan harder en doe mee. Het kan een lange rit korter laten lijken als je de hele tijd zit te kletsen. Soms als je eerst iets ziet kun je een rapport maken. Een van de meest gestelde vragen door vrachtwagenchauffeurs is die over de staat van de weegbruggen langs de weg. Je kunt over de radio praten zoveel je wilt, maar wees voorzichtig als je weegschalen passeert aan de andere kant van de weg waarop je rijdt. Als u bijvoorbeeld in noordelijke richting over de snelweg rijdt, zoek dan naar weegschalen aan de zuidelijke kant. Controleer of ze open of gesloten zijn en geef die informatie door aan de trucker terwijl u uw retorische rit voortzet.

CB-radio als basisstation

En nog een ander aspect van CB radio’s is het basisstation. U zult merken dat er in bijna elke stad over het algemeen een “lokale zender” is. Daar vind je gewone mensen die hun mond open doen, en alles daartussenin, zoals vrachtwagenchauffeurs die niet willen dat hun kinderen horen wat er in mensen hun mond komt.

De aanwezigheid van een basisstation betekent meestal een grotere antenne. Dit komt neer op een vrij lange transmissie in termen van afstand – het is niet ongewoon voor een 4 watt radio (wettelijke limiet van de FCC) om 10 of 20 mijl te gaan. Als je in of bij een grote stad woont, zullen er genoeg mensen zijn op plaatsen waar het lijkt alsof er uren zijn; CB’s sluiten nooit, en als je op een plaats bent waar je geen signaal kunt krijgen, zul je geen signaal krijgen.

CBs beginnen je leven over te nemen

Dus je runt je basis en gaat naar buiten. Binnen de kortste keren raak je verslaafd. Vrijdagavonden worden doorgebracht in de garage bier drinkend en meer pratend op de radio. Je zult veel over radio horen en advies krijgen van veel mensen. Een van de eerste dingen die bijna elke CB’er wil doen, is zijn radio vervangen. In het algemeen zijn luider volume en een luider signaal op het ontvangende station de twee meest voorkomende veranderingen, waarbij luider volume mogelijk op de eerste plaats komt.

Luid? Wat bedoel je?

Dit is waar de grens wordt getrokken tussen wat technisch correct is en wat de mensen willen. Hoewel het waar is dat “stock” radio kan worden gehoord aan de ontvangende kant, is de echte vraag over de menselijke psyche en hoe het klinkt.

Het vervangen van uw CB-radio is als het bezitten van een auto, het vervangen van bepaalde onderdelen, motor, wielen, banden enz. kan de prestaties verbeteren en de rijervaring aangenamer maken. Het winnen van een vriendschappelijke straatrace zal dit verder bevestigen. Dit is precies hetzelfde als wanneer u uw CB-radio verandert, waarbij uw mede-CB’s merken dat de luidsprekers van de andere CB’s luider zijn dan die van de anderen. Het wordt ook wel “TreeTopTall of Walkinthe Dog and Kickin’theCat” genoemd. Je krijgt het idee.

Nu moeten we de eerste vraag beantwoorden. Ik geloof dat het hebben van een goede microfoon het eerste is dat telt. Er is niet veel tijd nodig om over de beruchte Astatic D104 basmicrofoon te horen. (Er is een luidere mobiele versie, maar let op de slechte toon.) De basversie is een indrukwekkend stukje werk en heeft de reputatie een ‘luide’ microfoon te zijn. Dit betekent dat de luidheid verandert zodra je hem inplugt, en dat is zeker van een standaard microfoon.

Ik vind de D104 een uitstekende microfoon en luid, maar door de voorversterker (de elektronica in de voet van het toestel) is de toon niet acceptabel. Wanneer we de term tonaal gebruiken, hebben we het niet noodzakelijk over de luidheid, maar over de mate van versterking in termen van geluidskwaliteit. Er zijn natuurlijk veel andere variabelen dan de voorversterking van de microfoon, maar als de microfoon niet in staat is een natuurlijk, tonaal geluid op te vangen en te reproduceren, is een kans op beter dan gemiddelde audio snel verkeken. Op dit punt kunt u een moersleutel gebruiken om de schroef in de muur te duwen. Als je microfoon het niet kan bijhouden, maakt het niet veel uit welke aanpassingen je aan je radio doet.

Ik denk dat de radio een prima starttoestel is

Ik moet zeggen dat er een hoop goede radio’s zijn. Ik heb deze lijst gemaakt op basis van

  1. Kosten versus prestaties
  2. beschikbaarheid van onderdelen
  3. Populariteit
  4. Gemakkelijk winkels te vinden die aan het model werken
  5. Een schat aan informatie beschikbaar en gemakkelijk toegankelijk
  6. Goede doorverkoopwaarde

Cobra
25/29 Classic, LTD
148 GTL Cobra 2000GTL
Basisstation Cobra142GTL
Basiseenheid

Uniden
PC66 / 76
Uniden XL

President Washington – basiseenheid (er zijn twee versies) een is voor 1 meter of voor 2 meter, de eenheid voor 1 meter is bijna een Cobra 148/2000 – er zijn enkele technische verschillen, maar de versie voor 2 meter lijkt op geen enkele van de hier vermelde radio’s, ondanks dezelfde naam. Ondanks dezelfde naam lijkt de versie met dubbele meter op geen van de hier genoemde radio’s. Als u met een onduidelijke radio komt te zitten, kan de tijd die een technicus nodig heeft om de schema’s te controleren en enkele wijzigingen aan te brengen, al dan niet mogelijk zijn, of te duur zijn om te rechtvaardigen.

Voorbeeld 1: Je koopt een obscure radio in werkende staat, op voorraad, voor $40. Vervolgens krijg je een D104, zeg voor $60. Je brengt de radio naar de monteur, hij/zij heeft weinig ervaring met dit model. Indien de technicus het schema niet heeft, zult u het moeten verstrekken of wachten, en het zal meer geld kosten, zeg $15. Wacht verder tot de technicus de verandering vindt. Of hij voert een “tune up” uit (waarvan niemand weet wat dat eigenlijk is) en rekent u 40 euro aan. Trouwens. Als mensen je vragen naar je radio-installatie (en dat zullen ze), zul je merken dat je smoesjes verzint over waarom je die radio hebt, zoals “ik heb hem goedkoper”.

Voorbeeld 2: Koop een Cobra 25 of 29 voor $40 + een D104 voor $60. Een technicus kan veel van deze radio’s bedienen en heeft waarschijnlijk alle onderdelen bij de hand en kan in een paar uur een aantal uitstekende modificaties uitvoeren. Het kost misschien 75 dollar, maar kijk naar de wiskunde. Het totaal zal 175 zijn en u zult uw radio in zeer korte tijd terug hebben. De veranderingen zullen een groot verschil maken en een liefdevol leven. Als mensen naar je opstelling vragen, ben je er trots op, en in plaats van uitvluchten te zoeken, praat je over een volgende stap en een stap hogerop in de CB-wereld. Het kan uw ervaring met CB radio maken of breken. Vertrouw ons maar.

Kijk nog eens naar het volgende artikel over export versies van radio’s. We bespreken wat ze zijn, hoe ze verschillen van gewone CB-radio’s, wat voor prestaties je kunt verwachten, of ze echt de moeite waard zijn, en één ding dat ik echt niet kan uitstaan vanuit het oogpunt van audioprestaties. We zullen een van de dingen behandelen Als je er al een hebt, moet je het volgende artikel lezen.

Recente berichten

Nieuwste

categorieën