Internetradio: wat is het?
Online radio’s, ook wel internetradio’s of internetradiostations genoemd, zijn audiodiensten die via internet uitzenden in plaats van via conventionele radiogolven. Zowel live-uitzendingen als vooraf opgenomen inhoud zijn toegankelijk via dit streamingformaat.
Wat is het proces van internetradio?
Wat betreft internetradiostations zijn er twee vormen van uitzending: live en automatisch. Zoals de naam al doet vermoeden, vindt live-uitzending plaats wanneer u in de ether spreekt of in realtime muziek uitzendt. Met geautomatiseerde uitzendingen kunt u uw inhoud van tevoren maken en deze op het afgesproken tijdstip live laten gaan.
automatische communicatie
Een voordeel van het starten van uw online radiostation is automatisch uitzenden. U moet uw inhoud van tevoren plannen voor deze uitzendtechniek met behulp van automatiseringstools. U kunt software downloaden naar uw pc of een cloudservice zoals RadioKing’s Radio Manager!
U kunt uw inhoud van tevoren voorbereiden met behulp van automatiseringssoftware en deze zal deze op tijd uitzenden, zelfs als uw computer is uitgeschakeld.
Zoals te zien is in de onderstaande afbeelding, gebruikt een radiopresentator (jij) de RadioKing Manager om het materiaal van zijn show in te plannen. De gegevens worden door de Radio Manager naar de opgegeven servers verzonden. De geplande programmering wordt vervolgens uitgevoerd door de radioserver (gedaan via de Radio Manager) en toegankelijk gemaakt voor luisteraars via uw specifieke luisterlink. Vervolgens is je stream toegankelijk op verschillende gadgets (computers, smartphones, slimme auto’s, enz.).
Live uitzending
U kunt op elk moment beslissen om live op uw radiostation uit te zenden. Online radio-hosts die live willen praten of muziek willen mixen, kunnen deze configuratie gebruiken. Hiervoor is een live-uitzendingsprogramma nodig. Veel gratis opties variëren in complexiteit, afhankelijk van wat u zoekt.
U moet uw radiostream rechtstreeks instellen in het live-uitzendingsprogramma dat u kiest om live uit te zenden. Dan kunt u uw live-uitzending starten, die naar onze servers wordt verzonden en op verschillende apparaten toegankelijk wordt gemaakt (zoals voor uw automatische uitzending).
Herinnering: de automatische uitzending gaat automatisch verder wanneer uw live-uitzending is afgelopen.
Voordelen van internetradio
De voordelen van online radio-uitzendingen zijn talrijk:
- Er zijn geen beperkingen op basis van locatie: in tegenstelling tot FM-radio’s kan iedereen overal ter wereld naar een internetradiostream luisteren (zolang ze een internetverbinding hebben)! Bovendien heb je nu toegang tot een veel groter publiek.
- Geluidskwaliteit: Interferentie en signaalverlies kunnen optreden bij gebruik van een typische FM-radio (bijvoorbeeld bij het rijden door een tunnel). Bovendien is internetradio-audio in vergelijking met FM vaak minder gecomprimeerd.
- Minder reclame: de hoeveelheid reclame die op FM-radio wordt uitgezonden, kan iemand snel gek maken. Hoewel veel online stations mogelijk ook reclame uitzenden, zijn het volume en de duur aanzienlijk lager.
- Voor internetradiostations zijn minder apparatuur en middelen nodig dan voor FM-radio. Een computer, een internetverbinding en materialen zijn alles wat je nodig hebt om een online radiostation te starten! Daarnaast zet je de radio moeiteloos aan vanuit je luie stoel.
- Inhoud hergebruiken: u kunt opnamen van uw radio-uitzendingen (liveshows, interviews, enz.) hergebruiken door ze later af te spelen, bijvoorbeeld als inhaalmateriaal op uw website.
FM-radio, hoe zit dat?
Een vioolvertolking van O Holy Night werd uitgezonden in 1906, wat de introductie van amplitudemodulatie (AM-radio) markeerde. Ondanks de enorme technologische vooruitgang waren er tal van negatieve aspecten, waaronder de slechte geluidskwaliteit.
Edwin Armstrong creëerde frequentiemodulatie in 1933 als een gloednieuwe methode voor het verzenden van audio via radiogolven (FM). Aangezien het multiplexsignalen ondersteunde en een verbeterde geluidskwaliteit bood, was het een veel betere methode voor audiotransmissie.
De werking van FM-zenders
FM-radiostations zenden frequenties uit naar een specifiek gebied met behulp van een zender. In een notendop, radiogolven verzenden gegevens van een station naar een ontvanger. Om deze gegevens te delen, moeten deze radiogolven echter worden aangepast.
Een overlappend signaal dwingt de draaggolf om te veranderen. FM-radio’s behouden een vaste amplitude terwijl ze hun draaggolven moduleren, terwijl de frequentie verandert volgens het overlay-signaal.