Er is een verschil tussen een podcast en een radio. Een podcast kan echter hergebruikt of gebruikt worden als een radioshow. Een podcast kan worden omschreven als een “persoonlijke radioshow”. Dit is een radioshow waar u, de podcaster, vrijuit wilt kunnen praten over onderwerpen die u interesseren. Tegelijkertijd kunnen luisteraars naar elk deel van de podcast springen dat ze willen horen. Je kunt de podcast ook op elk moment beluisteren, op elke dag.

Je kunt een podcast maken door hem gewoon op te nemen met je smartphone. Een radioprogramma vereist echter een zeer technische machine of apparaat om het uit te zenden naar luisteraars die zijn afgestemd op verschillende kanalen en frequenties.

Podcasts zijn zeer veelzijdig in de zin dat je ze naar een radiostation kunt brengen en het podcastprogramma ook op een traditioneel radiostation kunt afspelen. Dit geeft u de flexibiliteit om zowel traditionele radioprogramma’s als podcasts te gebruiken.

Het verschil tussen radioprogramma’s en podcasts

1.Budget.

Radioprogramma’s zijn duurder. Om een radioprogramma te hosten, moet u een specifiek bedrag betalen en bent u gebonden aan een specifiek tijdslot. Uw luisteraars zijn het publiek van het radiostation. Ze nemen geen abonnement op jou, ze stemmen af op het radiostation.

Je hoeft vooraf niet veel te betalen om een podcast te beginnen. Je kan het opnemen op je smartphone of opname-apparaat en het beschikbaar stellen op podcast host sites, iTunes (Apple Podcasts), websites van kerken, het naar online radio sturen, of het naar een traditioneel radiostation brengen zoals hierboven beschreven. Er kunnen extra kosten zijn dan andere opties.

Het promoten van je podcast is volledig aan jou. Jij zal degene zijn die je publiek opbouwt (niet het radiostation of iemand anders). U zult trouwe luisteraars en abonnees krijgen die er alleen zijn om naar u te luisteren!

2.Tijd.

Als je een radiostation gebruikt, betaal je voor een bepaald tijdslot en mag je die tijd niet overschrijden voordat de verbinding wordt verbroken. Bij podcasting zijn er geen tijdsbeperkingen. Je kunt zo lang opnemen als je wilt praten. Ik ken een podcaster die elke dag een programma van 10 minuten heeft en een andere die elke dag een programma van 60 minuten heeft. Je bent niet gebonden aan de tijdsbeperkingen van traditionele radio.

Je kunt zoveel opnemen als je wilt, zolang je smartphone of opnameapparaat maar genoeg geheugenruimte heeft!

3.Team.

Je kunt een podcast hebben zonder de hulp van iemand. Je kan je smartphone of opnameapparaat in de opnamemodus zetten en zeggen wat je wil horen tegen mensen over de hele wereld.

Jarenlang beheerde ik elk aspect van mijn podcast. Van het plannen van de afleveringen tot het opnemen van de afleveringen. Van het bewerken van de bestanden tot ze op de server te laden. Het promoten van het programma en het beantwoorden van e-mails. Als je tijd hebt om aan je onderneming te besteden, kan je zeker een “eenmanszaak” worden.

Het is niet hetzelfde als een traditioneel radioprogramma. Je kunt je programma misschien opnemen als podcast, maar als je met traditionele radiostations gaat werken, hebben zij hun eigen manier van werken.

Radio heeft veel technici nodig die ervoor zorgen dat alle uitzendregels worden gevolgd. Dat alle technische aspecten worden gevolgd en dat het programma voldoet aan de uitzendnormen. In veel gevallen wordt de timing tot op de seconde nauwkeurig gecontroleerd (nooit meer dan één seconde).

4.Flexibiliteit.

Bij podcasts kunnen gebruikers bepalen wanneer en hoe ze naar het programma kunnen luisteren. Het kan worden gepauzeerd, vooruitgespoeld, teruggespoeld, of gestopt wanneer de luisteraar dat wil. Radioprogramma’s die op traditionele radiostations worden afgespeeld, worden altijd in dat tijdslot uitgezonden (geen ander tijdslot). Als een luisteraar uw programma op de radio mist, hebben ze weinig manier om terug te gaan om te luisteren. Met podcasting kunnen luisteraars op elk moment van de dag luisteren.

5.Locatie.

Een radiostation is gebaseerd op een geografisch gebied dat mensen op die specifieke locatie kan bereiken, afhankelijk van het vermogen en de frequentie van het station. Podcasts zijn niet locatiegebonden. Iedereen kan er toegang toe krijgen, ongeacht de locatie (zolang ze maar toegang hebben tot internet)!

Hoe gebruik je een podcast als een radioshow

Podcasts kunnen op verschillende manieren worden hergebruikt voor radioshows. Hieronder volgen enkele van de meest voorkomende manieren om podcasts te herbestemmen.

1. Je kunt je opgenomen preken (podcasts) aan een lokaal radiostation bezorgen (niet noodzakelijk het enige radiostation in je stad, staat of land), en zij kunnen de audiobestanden afspelen op de geplande datum en tijd waarvoor je betaald hebt.

2. U kunt zich ook aanmelden bij een online radiostation en de opname afspelen in het tijdslot van dat specifieke platform.

3. U kunt ook uploaden naar een website voor streaming. (Dit is technisch gezien echter geen “radioprogramma” als het alleen op een website staat.

Belang van podcastopname als radioshow

Met een podcast kunt u het leven beïnvloeden van mensen die u waarschijnlijk nooit persoonlijk zult ontmoeten. Om dit te doen, deelt u een podcast-audiobestand en beïnvloedt u mensen in de richting van het onderwerp in kwestie.

Ondanks de technologische vooruitgang zijn er nog steeds mensen die naar de traditionele radio luisteren. Traditionele radio zal altijd een rol spelen in het informatietijdperk, maar de technologie van vandaag is verschoven van traditionele radio naar online.

Als gevolg daarvan wordt online radio steeds populairder. Met online radio hebben mensen toegang tot de programma’s via het internet. Zo kunt u een podcast omzetten in een radioshow en contact opnemen met mensen die naar de radioshow luisteren.

U kunt ook contact opnemen met radiostations in uw gemeenschap, stad, of zelfs buiten de staat om in te schrijven op een tijdslot om uw podcast te spelen als een radio-show.

Via podcasting en online radio kunt u de rest van de wereld bereiken. Traditionele radio (tenzij het ook streaming is op het internet) bereikt alleen een traditioneel lokaal publiek.

Robert Thibodeau is sinds 2010 actief in de online media. Met zijn online radioshow en podcasts heeft hij in die tijd zo’n 5.000 afleveringen verzameld en meer dan 750 interviews afgenomen. Hij heeft al heel wat mensen geholpen om hun eigen podcasts op te starten (waarvan er al heel wat podcastprijzen hebben gewonnen).

Recente berichten

Nieuwste

categorieën