Sirius RadioAlles wat u ooit wilde weten.

Sirius Radio, beter bekend als satellietradio, is nog maar een paar jaar geleden gelanceerd. Als je nog nooit van satellietradio hebt gehoord of er nog nooit naar hebt geluisterd, dan is dit artikel je geluksbrenger. In dit artikel leert u wat satellietradio is en hoe het werkt.

Wat is satellietradio?

Zoals de naam al aangeeft, maakt satellietradio gebruik van satellieten en aanverwante apparatuur om radiokanalen uit te zenden naar auto’s of radio’s thuis. Het concept kreeg een echte impuls in 1992 toen de FCC een stuk radiofrequentie reserveerde voor wat de Digital Audio Radio Service (DARS) werd genoemd. Vijf jaar later kochten Sirius Radio en XM Satellite Radio licenties van de FCC en konden beide bedrijven beginnen uit te zenden. Vijf jaar later kochten Sirius Radio en XM Satellite Radio licenties van de FCC, en de bedrijven begonnen hun stukken op hun plaats te zetten om te kunnen beginnen uitzenden.

Conventionele radiogolven leggen slechts 35 tot 45 mijl af voordat zij verdwijnen. Signalen van satellietradiodiensten worden meer dan 20.000 mijl boven het aardoppervlak uitgezonden. De programmering op satellietradio is gebaseerd op abonnees. Dit betekent dat u een maandelijkse bijdrage moet betalen om het signaal van de satelliet te decoderen. U hoeft zich echter geen zorgen te maken over het veranderen van kanaal, omdat de meeste satellietradiodiensten zonder reclame worden aangeboden. De kanalen omvatten muziek, nieuws, sportevenementen, kinderprogramma’s en nieuws.

Wie is wie in Satelliet Radio

Momenteel zijn er drie grote spelers op het gebied van satellietradio: Sirius Radio, XM Satelliet Radio, en WorldSpace. Sirius Radio bestrijkt Noord-Amerika, met inbegrip van het vasteland van de V.S., Canada en Alaska; XM bedient het vasteland van de V.S. WorldSpace ontwikkelt dekking in andere delen van de wereld (Azië, Afrika, Europa en Zuid-Amerika) en is aantoonbaar de meest ambitieuze in termen van klantenbereik (4,6 miljard klanten zouden kunnen worden bestreken in vijf verschillende continenten). Elk bedrijf gebruikt verschillende satelliettechnologieën en -methoden om diensten te verlenen in hun respectieve regio’s.

Satellietradio-apparatuur, zoals auto-ontvangers en stereosystemen voor thuisgebruik, wordt verkocht in diverse elektronicawinkels en begint standaardapparatuur te worden in nieuwe auto’s. Conventionele radio’s kunnen geen satellietradio-uitzendingen ontvangen, zodat u meestal een ontvanger moet aanschaffen om van de dienst te kunnen profiteren, maar er zijn ook kits verkrijgbaar om conventionele radio’s compatibel te maken met satellietradio.

Niet alle ontvangers zijn compatibel met alle bedrijven, aangezien de technologie die door elk bedrijf wordt gebruikt anders is. Als u bijvoorbeeld geabonneerd bent op XM, maar wilt overschakelen op Sirius radio, zult u een nieuwe ontvanger moeten aanschaffen die compatibel is met Sirius. Sommige satelliettelevisiebedrijven nemen satellietradiodiensten op in hun zenderpakketten, en u kunt uitzendingen ontvangen via een TV-satellietschotel.

Hoe werkt satellietradio? Hoe werkt satellietradio?

Dit is het coole gedeelte. Muziek, talkshows, sportevenementen, enz. worden digitaal opgenomen in een studio en vervolgens worden de berichten gecodeerd. Het gecodeerde signaal wordt van een grondstation (Sirius Wireless in New York, XM in DC) naar een satelliet gezonden. De satelliet zendt het signaal vervolgens door naar een ontvanger in de auto of thuis. De ontvanger bevat een chipset die het signaal decodeert en het in stereo afspeelt. In stedelijke gebieden waar hoge gebouwen het signaal van de satelliet kunnen blokkeren, wordt een grondrepeater of -zender gebruikt om het signaal opnieuw uit te zenden, zodat er geen dode ruimtes meer zijn.

XM gebruikt twee satellieten om het continentale deel van de Verenigde Staten te bestrijken. Sirius Radio gebruikt drie satellieten om een satellietconstellatie te vormen. De manier waarop zij in een baan om de aarde worden gebracht zorgt ervoor dat er altijd ten minste één satelliet boven de VS is, waarbij elke satelliet ongeveer 16 uur achtereen de VS bestrijkt. De WorldSpace-satellieten zenden elk drie signalen uit, waardoor het gebied dat door drie satellieten kan worden bestreken nog groter wordt. Alle drie de bedrijven zijn bereid reservesatellieten te lanceren voor het geval een van de satellieten niet meer werkt.

Satellietradiotechnologie lijkt een blijvertje te zijn. Het is ideaal voor mensen die in gebieden wonen waar de ontvangst van gewone radio slecht is of die bereid zijn elke maand iets meer te betalen om niet naar reclamespots te hoeven luisteren. Satellietradio zal binnenkort worden geïnstalleerd in elke nieuwe auto die je koopt, en meer en meer huizen zouden ermee kunnen worden uitgerust. Ik heb alleen de basis behandeld. Het is zeker de moeite waard uw tijd om meer te leren over wat elk bedrijf te bieden heeft.

Recente berichten

Nieuwste

categorieën