Door de toegenomen toegankelijkheid van internet in de afgelopen jaren is internetradio in populariteit toegenomen. Maar in gewoon Engels, wat is internetradio, hoe werkt het en wat is de toekomst ervan? Laten we ernaar kijken.

Internetradio: wat is het?

U bent waarschijnlijk op deze pagina terechtgekomen met de vraag: “Wat is internetradio?” Internetradio is een digitale audioservice die via internet wordt aangeboden. Het wordt vaak online radio of webradio genoemd. In plaats van te worden uitgezonden op de conventionele AM- of FM-kanalen, wordt de radiofeed via internet gestreamd.

Webcasting wordt vaak “uitzenden op internet” genoemd omdat het niet op grote schaal wordt verspreid door draadloze technologie. Het kan worden gebruikt als software op een enkele pc of als een op zichzelf staand apparaat dat is verbonden met internet.

Net als traditionele uitzendmedia maakt online radio gebruik van streamingtechnologie om luisteraars een non-stop audiostroom te geven die niet kan worden gestopt of afgespeeld. Het varieert van on-demand bestandsweergave op deze manier. Omdat podcasts worden gedownload in plaats van gestreamd, verschilt internetradio van podcasting.

Online radiodiensten bieden elk genre van inhoud die wordt aangeboden door conventionele radiozenders, inclusief nieuws, sport, discussie en muziek. Veel online radiodiensten zijn ook verbonden met terrestrische radiostations of uitzendingen, hoewel onafhankelijke internetradiostations aanzienlijk zijn gegroeid vanwege de lage opstart- en onderhoudskosten.

Internetradio en digitale radio hebben verschillende functies.

Internetradio en digitale radio zijn niet dezelfde dingen. Online radio maakt gebruik van een gegevensstroom van een met internet verbonden computer, mobiel apparaat of radio. Afhankelijk van je internetpakket kan hiervoor een streamingtarief in rekening worden gebracht.

Hoe werkt online radio?

Zoals de naam al doet vermoeden, moet een internetradiostation via internet worden gestreamd. Zolang ze een internetverbinding hebben, hebben luisteraars overal toegang tot het programma. Talrijke digitale zenders streamen ook live-inhoud online.

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, is het opzetten van een online radiostation heel eenvoudig. Online radio streamt ofwel live-uitzendingen van een live-uitzendingsprogramma of eerder opgenomen MP3-bestanden. Ze integreren alles, streamen het en zenden het vervolgens via geluid via internet uit.

Als u meer wilt weten over het onderwerp, raden we u aan dit artikel te lezen waarin wordt beschreven hoe internetradio werkt.

Radio wordt voor veel meer gebruikt dan alleen naar muziek luisteren; het wordt ook gebruikt om het bewustzijn van regionale oorzaken te vergroten, gezinnen te ontspannen na een lange nacht en drukke burgers te informeren die niet altijd tijd hebben om het nieuws te kijken. Is radio nog relevant in het tijdperk van digitale media disruptie? Ja, de toekomst lijkt rooskleurig voor ons.

Welke voordelen biedt online radio-aanbieding?

1. Er zijn verschillende stations om uit te kiezen

Het belangrijkste voordeel van de online radio is de enorme verscheidenheid aan beschikbare selecties. Hun onderliggende technologieën beperken zowel FM als DAB. Het voor deze uitzendingen gebruikte radiospectrum beslaat slechts een klein percentage van de gehele band. Dit betekent dat er in de meeste gebieden ongeveer 30 DAB-radiostations en bijna de helft zoveel FM-radiostations beschikbaar zijn. Bij online radio is dat echter geen probleem.

U bent niet beperkt tot lokale zenders en er is geen limiet op het aantal zenders dat online kan uitzenden. Er is zo’n grote selectie om uit te kiezen. Volgens schattingen zenden meer dan 30.000 internetradiostations uit verschillende landen uit. Er zijn een ton van belangrijke omroepen, waaronder de BBC. Maar er zijn nog veel meer speciale zenders om uit te kiezen, waarvan er vele geen reclame uitzenden. Er zijn zeker een paar stations die bij je passen, of je nu authentieke Jamaicaanse reggae of Duitse techno wilt.

2. Een sterker signaal

Online radio heeft ook het cruciale voordeel dat het niet wordt beïnvloed door slechte radiosignalen. Sommige mensen vinden dat bepaalde kamers geen sterk DAB-signaal hebben. Als je bijvoorbeeld alleen een vlekkerige oproep in je slaapkamer krijgt, is dit een probleem. Gelukkig biedt online radio een alternatief. U zult geen grizzly-geluiden horen waarnaar u op conventionele radio’s zou kunnen luisteren, zolang uw favoriete luisterapparaat (computer, smartphone, tablet, enz.) een internetverbinding heeft.

3. Ze bevatten meestal extra functies.

Tot slot zijn internetradio’s goedkoper dan radio’s die alleen DAB/FM ondersteunen. Doorgaans bieden online radio’s meer dan alleen online luisteren. U kunt meerdere stations vanuit het comfort van uw huis bedienen via één interface bij het instellen van een online radio. Daarnaast zul je regelmatig andere features ontdekken, zoals een eenvoudig te embedden radiospeler, links om de meest recente nummers te kopen, stemmogelijkheden, specifieke mobiele applicaties, etc.

Wat brengt de toekomst van internetradio?

Is internetradio de golf van de toekomst voor radio? Volgens marketing- en mediabronnen zullen online radiostations in de toekomst van cruciaal belang zijn. Ze zullen de manier waarop we toegang krijgen tot informatie en genieten van entertainment veranderen.

Er was een tijd dat alleen elektrische apparaten met FM/AM-radio’s naar de radio konden luisteren. Radio is nu toegankelijk op alle aangesloten apparaten dankzij internet.

Hoewel veel mensen tegenwoordig digitaal entertainment streamen op hun mobiele telefoons, pc’s en andere apparaten, zijn er nog steeds enkele beperkingen op wat u met online radio kunt doen. Online radio is bijvoorbeeld minder aantrekkelijk, gezien de kans dat je moet betalen voor datagebruik bij internetgebruik.

Recente berichten

Nieuwste

categorieën